dilluns, 12 de setembre de 2011

Conserva d'anxoves

Com fer una bona conserva d’anxoves? Aquí trobareu tots els passos!  :)

Ingredients:

- 3 Kg d’anxoves
- Sal gruixuda
- Recipients amb tancament hermètic (he fet servir 3 recipients, un per cada Kg d'anxoves)

La millor època per comprar anxoves és entre Maig i Juny ja que hi ha més producció, les peces són més maques i ens sortirà més econòmic. No obstant això durant l’estiu també podrem fer una bona conserva i gaudir-la de cara al Nadal!
El Kg d’anxoves al mercat hauria de costar entre 1’90 € i 9 € depenent de la mida de l’anxova. Amb un preu sobre els 3’50 € el Kg ja podeu tenir unes bones anxoves de més o menys uns 11 cm amb cap.

Procediment

1. Posarem les anxoves en un colador i les rentarem (traurem el cap i els òrgans en cas de que a la peixateria no ens ho hagin netejat. L'espina la deixarem). Per netejar les anxoves, apretarem pel cap i tot estirant-lo ens han de sortir els òrgans seguidament amb el cap.
2. Omplirem el recipient amb dos dits de sal gruixuda i anirem disposant les anxoves de manera paral·lela intercalant cap i cua amb la següent anxova

Omplir 2 dits de sal gruixuda
Disposar les anxoves intercalades


3. Un cop fet un pis d’anxoves, posarem sal gruixuda per sobre fins a tapar-ho bé (1 dit d’alt), i premsarem firmament. Podeu veure-ho en el següent vídeo


4. Seguirem fent pisos d’igual manera fins a omplir el recipient i acabarem l’última capa  amb 3 dits de sal gruixuda.

La conserva ja està feta i haurem de deixar-la durant 3 mesos fora de la nevera abans de consumir-la. Unes hores desprès d’haver fet la conserva, apareixerà aigua per sobre de l’última capa de sal, la buidarem i posarem una mica més de sal gruixuda i pressionarem. És important premsar-les bé.
Anirem controlant de tant en tant que no aparegui aigua, si és així la buidaríem i tornaríem a omplir amb sal.
Un cop transcorreguts els tres mesos, traurem les anxoves del recipient i les rentarem amb aigua una mica per enretirar la sal. També els hi traurem l’espina. Ja les podem adobar com preferim, amb un rajolí d’oli d’oliva estan perfectes.

Conserva d'anxoves


Bon appétit!

4 comentaris:

 1. Ja ens explicaràs com han quedat després dels 3 mesos !

  ResponElimina
 2. i tant!!! això assegurat !!

  ResponElimina
 3. ana,
  aquí per internet i a les peixateries tothom et diu una cosa diferent...uns que tan bon punt es comprin les anxoves cal treure cap i tripa i no rentar...altres que res de treure cap i tripa i tampoc rentar-les...altres que treure cap i tripa i rentar....anem a veure...ho vaig provar el primer cop traient cap i tripa abans de posar en sal,i sense rentar,i em van quedar seques...aquest cop no he tret cap ni tripa,no he rentat,i m'han quedat tovetes però la carn no és vermellosa,sinò blanquinosa...què em falla? ets de l'escala tu? merci

  ResponElimina
 4. Anna, bon dia.
  Em sabries explicar perquè en el procés del salat del seitó n'hi ha que queden com oxidades, agafen un color fosc, molt dures i una fortó que les fa immenjables?

  ResponElimina